Kiirekapina


No niin, pääsinpäs hetkeksi keskittymään blogin kirjoittamiseen!

Näinä muutamina kuukausina yrittäjänä minulle on tullut yllätyksenä, kuinka paljon aikaa saakaan kulumaan kaiken maailman hallinnointiin ja pikkutaskien tekoon.


Iso syy miksi hommaan lähdin oli, että saisin vapautettua aikaani keskittyäkseni tärkeiksi kokemiini asioihin, kuten Teal Suomi -yhteisön tukemiseen. Vaan annas ollakaan, niin kalenterini on ollut melkoisen täynnä, eikä aikaa vapautunutkaan runsain määrin. Tämähän on tietenkin positiivinen ongelma, mutta olen viime aikoina kuullut useiden muidenkin suusta "liian kiirettä", ja minussa on herännyt pieni kapinamieli. Kiirekapina!


Inspiroiduin viimevuotisesta YLE:n Vaakakapina-kampanjasta, jonka tarkoituksena oli painonhallinnan ja kehopositiviivisuuden vallankumous. Se oli hieno, asenteita muuttava kampanja, ja mielestäni tarvitsemme vastaavanlaisen myös kiireen pysäyttämiseksi.

KIIREKAPINAN MANIFESTI

Omaa aikaa voi ja saa rakastaa, olipa se miten vietettyä tahansa. Jokainen ansaitsee asiallista kohtelua riippumatta siitä, paljonko käyttää aikaa esimerkiksi työhön – tehdyt työtunnit eivät määritä muuta kuin tehtyjä työtunteja.


Liian monilta ihmisiltä on viety valta omaan aikaansa. Ulkopuoliset tahot ja kenties lapsesta asti annetut esimerkit ovat tehneet sen, että omaa aikaa aliarvioidaan, ja sen myötä koko elämänhallinta romuttuu. Omaa aikaa vertaillaan liikemaailman tarjoamaan kuvastoon ja sen luomiin mielikuviin.


Ajatellaan, että kiireinen on ahkera, älykäs ja elämänsä terässä. Ei-kiireinen on laiska ja kuluttaa työpaikan resursseja humpuukiin. Jos et vielä ole kiireinen, niin parempi kohta olla!


Haluan antaa ihmisille vallan takaisin omaan aikaansa: Sinä et ole laiska. Et arvoton. Sinä et ole kävelevä energiavaje. Sinä olet ihminen, jolla on oikeus määritellä oma aikasi juuri siten kuin haluat. Sinä saat käyttää aikaasi terveyteesi, perheeseesi, työhösi, taiteeseen, tieteeseen, harrastuksiin, joutenoloon, tai mihin ikinä haluatkaan.


Ajan- ja elämänhallinnan ongelmat eivät ole yksilön heikkoudesta johtuvaa epäonnistumista, vaan moninaisten yksilöllisten, kulttuuristen ja sosiaalisten syiden summa. Ja kun se tunnustetaan ja tunnistetaan, ihmiset voivat saada oikeasti apua ongelmiinsa.

4 asiaa, jotka pyrin huomioimaan kiirekapinassani

1. Lopetan kiireen ihannoinnin

- Vaikka joku on kiireinen ja vaikuttaa siten tehokkaalta, näin ei todellisuudessa ole. Kiire syö kapasiteettia ja altistaa virheille. Sopiva määrä aikapainetta voi tilapäisesti tehostaa työskentelyä ja antaa lisäpotkua, mutta pidemmän päälle jatkuva kiire aiheuttaa stressiä. Liika kiirehtiminen on hukattua tuottavuutta!


2. Opettelen priorisoinnin

- Kaikki työtehtävät tuntuvat tärkeiltä, ja on vaikea nähdä mikä todella on tarpeellista. Pidän huolta, että saan jotain aikaiseksi joka päivä ja suunnittelen viikkoni sekä päiväni huolellisesti. Isot projektit puran pienempiin osiin, enkä jätä asioita roikkumaan.

3. Ymmärrän aivoni tarpeet

- Aivoni tarvitsevat sopivassa suhteessa lepoa, ravintoa ja työtä. Liika raataminen vie burn-outiin, liian vähäinen taas laiskistuttaa ja kyllästyttää. Hoidan aivojani hyvin ja varon myös mitä kieltä käytän. Jos jatkuvasti hoen kiirettä, aivoni uskovat ja luovat sen oikeasti.


4. Ymmärrän muiden tarpeet

- Vaikka olen itse yhtenä päivänä verkkainen ja toisena päivänä suorastaan tehopakkaus, tiedostan, että muilla saattaa olla päinvastainen päivä. Kerron läpinäkyvästi töideni etenemisestä ja pidän vuorovaikutuksen molemminpuolisena. Kuuntelen toista ja hänen tilannettaan. Teen aina sovitut asiat ja työt. Olen luotettava ja rehellinen. Ennen kaikkea kunnioitan toisten aikaa.


Tervetuloa mukaan kiirekapinaan!

-Ansku