Kuinka kesytin Mielihyvä Apinani?


Tartun toisessa bloggauksessani aiheeseen, joka on erityisen lähellä omaa sydäntäni.

Blogin kirjoittaminen ja yrittäjänä toimiminen ovat minulle suuria haasteita sillä, myönnän, olen prokrastinoja. Prokrastinaatio tarkoittaa asioiden viivyttelyä viime tippaan ja yleistä aikaansaamattomuutta. Omatoiminen tehtävien aikatauluttaminen ilman ulkoa tulevia deadlineja on vilunväristyksiä aiheuttava ajatus.


Pahimmillaan prokrastinointi estää ihmisiä toteuttamasta unelmiaan ja elämästä mielekästä arkea. Kyllästyin uhrina olemiseen ja päätin lähteä systemaattisesti taklaamaan vanhoja tapojani. Haluan jakaa blogissani muillekin esimerkkejä miten voimme oikeasti onnistua muuttamaan pinttyneitä tottumuksiamme. Uskallan nykyään sitoutua suuriin projekteihin ja haasteisiin ihan eri tavalla kuin ennen.

Yksi tärkeimmistä hetkistä, nimenomaan aikaansaamisen suhteen, oli kun katsoin Tim Urbanin Ted-puheen prokrastinaatiosta. Hänen mukaansa meidän prokrastinoijien päässä asuu "The Instant Gratification Monkey" eli Välitön Mielihyvä Apina. Välitön Mielihyvä Apina on viimeinen tyyppi, jonka soisi olevan vastuussa päätöksistä. Se välittää vain nykyhetken mielihyvän ja helppouden maksimoimisesta.

Kun Välitön Mielihyvä Apina on johdossa, prokrastinoija löytää itsensä paikasta nimeltä "pimeä leikkikenttä". Pimeällä leikkikentällä vapaa-ajan toimintaa tapahtuu silloin kun sitä ei saisi tapahtua. Pimeän leikkikentän hauskuus ei oikeastaan ole hauskaa, sillä se on täynnä syyllisyyttä, ahdistusta, itseinhoa ja kammoa.


Onneksi on olemassa Paniikkihirviö. Se on lepotilassa suurimman osan ajasta, mutta määräajan lähestyessä hirviö herää ja saa Apinan aisoihin. Mutta miksi muuten kykeneväinen ihminen joutuu turvautumaan paniikkiin ja hirviöihin? Miksi hän lamaantuu ja menee samaan ansaan yhä uudestaan ​​ja uudestaan?

Kokemuksesta tiedän, että prokrastinoijan ongelmat ovat syvällä opituissa tavoissa. Pelkkä tahdonvoima tai itsekuri ei auta muuttamaan huonoja tottumuksia. Ällöön tehtävään on vaikea tarttua, koska se on epämääräinen ja samea. Ei ole selvää mistä ja miten aloittaa tai mistä pyytää apua.

Kaikki mitä tähän asti on tapahtunut, rakentaa sitä mitä tästä eteenpäin syntyy

Itseasiassa jos asiaa onnistuu katsomaan uudesta näkökulmasta, niin se mikä on heikkous voikin olla vahvuus. Elämää voi ajatella isommin. Sitä voi katsoa kuin kokonaista tarinaa, joka voi viedä vaikka mihin suurenmoiseen. Kuin sinfoniaa, joka rakentuu pienistä harmonioista.


Kuten loistokkaat saavutukset, myös pitkään jatkuneet tavat eivät muutu kertarysäyksellä, vaan niitä pitää muuttaa vaatimaton kehitysaskel kerrallaan. On tärkeä näyttää itselleeen, että pystyy siihen kerta toisensa jälkeen. Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen kunhan vain kehittyy.


Kaikilla menestyjillä on valtava määrä vaikeita tilanteita takanaan. On helppo ajatella, että "joo jos olisin toi, niin olisi ihan eri juttu". Oikeasti emme voi tietää mikä on juuri oma kokonaisuutemme? Mitä jos se onkin yksi upeimmista eeppisimmistä kasvutarinoista?


Kun totuttautuu kohtaamaan haasteita, oppii nöyryyttä ja sitä kautta kestää ongelmia paremmin myös tulevaisuudessa. Siis hyviä uutisia! Kun saa aloitettua ensimmäisen pienen tehtävän, jotain jännää tapahtuu: Edistymisen myötä tulee onnistumisen kokemuksia, jotka nostavat itsetuntoa.


Esimerkiksi hyvä suunnittelu muuttaa musertavan tehtävän sarjaksi pieniä, selkeitä, hallittavissa olevia tehtäviä. Loppujen lopuksi kaukaa katsottuna kenen tahansa Merkittävä Loistelias Saavutus on vain sarja pieniä ei-merkittäviä ja epäloisteliaita tehtäviä.

The end is near

Oikea keskittyminen ja into mahdollistaa pääsyn flow-tilaan. Tähän kuuluisaan, paljon tutkittuun tilaan, jossa ajan sekä paikan taju hämärtyvät ja asiat vain maagisesti tapahtuvat. Olo on fantastinen ja hommia jatkaa vaikka voisi jo pysähtyä muihin juttuihin. Jopa vierestä seuratessa voi tuntea kun joku heittäytyy täysillä. Ilma alkaa värähdellä ja syntyy yhteys johonkin syvempään alkuvoimaan. Flow on autuas olotila, jota monet jahtaavat koko elämänsä.


Kun vain jatkaa sinnikkäästi tehtäväänsä eteenpäin, niin jossain vaiheessa loppu alkaa häämöttämään ja Välitön Mielihyvä Apina pystyy haistamaan sen. Edessäpäin on valoisa leikkikenttä! Apina ei välitä pääseekö tyydyttämään mielihyväänsä pimeällä vai valoisalla leikkikentällä. Kunhan pääsee hauskanpitoon. Ja ennen kuin huomaakaan on Apinan kanssa ystävystynyt! Molemmat haluavat pitää kivaa ja tällä kertaa se on ansaittua.

On useita tapoja kesyttää Välitön Mielihyvä Apina. Suosittelen lämpimästi oman elämän tarkastelemista laajemmasta perspektiivistä ja ystävystymään sen kanssa. Loppujen lopuksi Sinun täytyy itse todistaa itsellesi, että pystyt siihen. Siis oikeasti näyttää itsellesi, ei vain kertoa. Asiat alkavat pikkuhiljaa muuttumaan kun vain näytät, että ne pystyvät muuttumaan.

Miten aloittaa?


1. Koita sisäistää, että kaikki mitä teet on valintaa suuressa elämäsi tarinassa.

2. Etsi juuri sinulle sopivat metodit kesyttää apina. Esimerkiksi:

  • Pomodoro-tekniikka on tunnettu ja tehokas ajanhallintamenetelmä.

  • 5:n sekunnin sääntö eli kun olet päätöksen edessä ja tulee aika toimia, lasket mielessäsi alaspäin viidestä yhteen ja sitten toimit.


3. Tähtää hitaaseen vakaaseen edistymiseen. Muista, että tarinoiden juonia kirjoitetaan sivu kerrallaan.


4. Tunnista ja muuta tapaa puhua itsellesi: "Viivyttelen aina kun mahdollista." -> "Kerran viikossa teen vaikean tehtävän ilman viivyttelyä."

Alla vielä suuri inspiraation lähteeni Tim Urban. Tsekkaa myös hänen überhauska bloginsa: www.waitbutwhy.com

Voikaa hyvin ja menestykää!